Hoppa till huvudinnehåll
den 4 juli 2024

10 tips på en lyckad budgetsemester i Borås


Vi har listat allt från badplatser, gratis fiskemöjligheter och utflyktsmål till smarriga tips som du kan fixa hemma.

Det är inte alltid lätt att hålla hårt i plånboken under semestertider. Men det går faktiskt att semestra även på en liten budget. Vi har samlat de bästa tipsen på hur du firar sommaren i Borås utan att det kostar skjortan.

1. Njut av naturen

Ta del av Allemansrätten och testa en natt i tält eller vindskydd. Saknar du utrustning för äventyret så använd dig av hyrtjänsten Hygglo eller be någon i din närhet att få låna tält, sovsäck och liggunderlag för en natt.

Borås Stads webbplats finns det en bra friluftskarta som du kan utgå ifrån.

En flicka gungar på en lekplats i ett bostadsområde medan hon ler och tittar in i kameran.

2. Häng i en park

Borås har 15 parker med olika teman och storlekar. Här kan du samla vännerna till korvgrillning i Annelundsparken och samtidigt njuta av pionsamlingen, träna i utegymmet i Ramnaparken eller leka på någon av alla stadens lekplatser.

Alla parkerna och en beskrivning av deras olika karaktärer hittar du här.

3. Njut på stranden

I Borås har vi lyxen att omges av ett flertal fina badsjöar, både i direkt anslutning till staden och strax utanför. Utan större ansträngning kan du ta dig till stränderna i Almenäs, Kolbränningen, Kypesjön och Sjöbo. Packa badväskan och spendera de soliga sommardagarna på playan med en mumsig picknickkorg och kanske en bra bok.

Är du sugen på att ta dig utanför stadsgränsen så hittar du alla 24 kommunala badplatser här.

 

4. Låt barnen åka på äventyr

Borås Stad har erbjudit badresor för barn ända sedan 1935. Då rullade hästkärrorna ut till badplatsen i Sjömarken, nu avgår bussarna dit varje vardagsmorgon hela sommaren. Det är gratis för alla barn mellan födda 2012-2017 att följa med och man väljer själv om man vill gå med ner till stranden för ett dopp eller stanna vid fritidslokalen och spela eller pyssla.

Här hittar du all information om Badresor. 

 

5. Lyssna på en bok eller två

Visste du att Biblioteken i Borås inte bara lånar ut fysiska böcker? De har även tusentals e-ljudböcker som du kan ta del av genom att ladda ner appen Biblio till din smartphone eller surfplatta. Perfekt sätt att njuta av böcker sommartid!  

Se vilka titlar som finns och hur du laddar ner appen.

 

6. Klappa en get

Odenslunds 4H-gård har öppet varje dag mellan klockan 10.00-16.30. Här får man hälsa på djuren utan kostnad och lära barn om djur och natur enligt 4H:s motto “Lära genom att göra”. 4H står för: Huvud för kunskap, Hjärta för medkänsla, Hand för färdighet och Hälsa för ett sundare levnadssätt.

Här hittar du all information inför dit besök på Odenslund.

7. Testa din fiskelycka

Det finns många fina fiskemöjligheter i Borås och i Sjuhäradsbygden. Det finns en unik möjlighet att fiska i centrum hela året – och det är gratis. Ta med dig metspöet, eller hyr utrustning på Hygglo.se, och se vem i familjen som plockar hem dagens middag.

Se var du fiskar gratis och läs mer om vilka regler som gäller.

8. Gör egen glass

Isglass av vattenmelon och kiwi hjälper till att hålla den mest tryckande sommarhettan på avstånd. Nyttigt är det också. Bara att mixa och frysa i formar. Experimentera med olika frukter, bär och smaksättningar som till exempel lime eller kokosvatten.

Här hittar du fler spännande recept på hemmagjord glass.

 

9. Besök ett museum 

Är det dåligt väder och du känner för en dag inomhus? Ta tillfället i akt och besök ett av stadens museer, flera med fri entré. Ta med barnen till Mumin-utställningen på Borås Museum, njut av Lars Tunbjörks bilder på Borås konstmuseum, lär dig mer om stadens textila historia på Textilmuseet eller kolla in fotokonst i världsklass på Abecita Popkonst & Foto. Som hyresgäst har erbjuder Abecita Popkonst & Foto 2 för 1 på entrén, uppge att du är vår hyresgäst i kassan. 

Borås samlade museer hittar du här, med och utan entréavgift.

Bonustips!

Mellan den 15 juni och 15 september går Borås Art Biennal 2024 av stapeln och här kan du ta del av spännande konst inne på Borås Konstmuseum och runt omkring på stan. Konsten är verkligen överallt under sommaren! Läs mer om biennalen här. 

 

10. Fynda på loppis

Den enes skräp, den andres guld. Borås har många antik- och second hand-affärer där du både kan fynda inredning, husgeråd och kläder till bra priser.

 

Erikshjälpen second hand, Vegagatan 1
Björkå second hand, Knallerian, Bergslenagatan 45 
Myrorna, Skaraborgsvägen 35
Åter i bruk, Kärrgatan 4 (Sommarstängt, men åter 21 augusti) 
Röda korset, Skolgatan 30 
Sacrebleu antik, Fjällgatan 54
G & G Antik, Vindelgatan 33
Gewerts antik, Neumansgatan 3 
Göteborgs stadsmission, Österlånggatan 29
Ge Ting, Åsboholmsgatan 16D (Sommarstängt, men åter i slutet på augusti) 

Hej Borås har en bra sammanställning som du hittar här.

Bonustips!

Missa inte Sommartorsdagarna med gratis utomhusbio, konserter och aktiviteter. Sommartorsdagarna och sträcker sig både över fler dagar och fler områden i city. All information hittar du här.