Hoppa till huvudinnehåll

Renovera din lägenhet

Vi vill att du ska trivas hos oss och vi gör allt vi kan för att ditt boende ska bli det du önskar. Du kan renovera en del själv som att till exempel måla en fondvägg i vardagsrummet.  
Interiör med aprikos vägg och ett sideboard i trä som det står en tavla och blommor på

I korthet: Renovera din lägenhet

 • Vi renoverar normalt slitage på väggar vart 12:e år. Golv renoverar vi efter behov.  
 • Skador och onormalt slitage får du renovera själv. Det måste vara gjort innan du flyttar.  
 • Du kan renovera din lägenhet så ofta du vill. Arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Tänk på att du ska kunna återställa lägenheten innan du flyttar.    
 • Prata med din besiktningsperson innan du sätter i gång. Du får inte göra allt själv. Läs vår lista hur du ska göra när du själv renoverar. 

Vi renoverar när det behövs

Vi renoverar våra lägenheter med jämna mellanrum, det kallas intervallstyrt underhåll. För dig innebär det att du kan få omtapetserat eller ommålat i din lägenhet vart 12:e år. Byte av golvmattor eller slipning av golv (parkett/linoleum) görs vid behov. Du får välja bland de tapeter, färger och golv som finns i vårt Kundcenter. 

Om du tycker att din lägenhet är sliten kan du göra en förfrågan om renovering. Gör en felanmälan via Mina sidor, skriv renovering och vad det gäller i textrutan. När du gjort en förfrågan måste vi först se din lägenhet. En besiktningsperson bokar tid och gör en bedömning av skador och slitage. 

"OBS! Vi tar emot bara emot förfrågningar om renovering under perioderna: februari–mars och september–oktober."

Skador och slitage

Färg, tapeter och golv i våra lägenheter ska klara normalt slitage i minst 12 år. Om det är mer slitet eller skadat kallas det onormalt slitage. Om det bedömts vara onormalt slitage i din lägenhet så ansvarar du för renoveringen. Du måste inte renovera onormalt slitage direkt men det ska vara gjort innan du flyttar. Om du inte kan, vill eller hinner göra det själv innan du flyttar ut gör vi det på din bekostnad.

Du får renovera när du vill

Du kan renovera din lägenhet så ofta du vill. Till exempel måla eller tapetsera. Tänk på att du själv får stå för kostnaderna och att arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Börja med att kontakta besiktningen för värdefulla tips och råd för just din lägenhet. 

Vad är fackmannamässigt?

Fackmannamässigt innebär att arbetet är gjort på samma sätt som kan förväntas av en seriös fackman. Till exempel en målare, snickare eller golvläggare. Om du målar om och gör det på ett professionellt sätt så kan det anses vara fackmannamässigt utfört.

Tänk på! 

 • Förändringar du gör, ska återställas när du flyttar. Till exempel tagit bort en dörr, tagit bort badkaret, lagt in heltäckningsmatta eller bytt ut hatthyllan i hallen.
 • Om arbetet inte är fackmannamässigt utfört kan du bli skyldig att betala för att vi återställer lägenheten när du flyttar. 
 • Extrema tapeter eller färger kan också behöva återställas till mer neutrala färger eller mönster när du flyttar ut. Prata med din besiktningsperson så slipper du otrevliga överraskningar.

Renovera själv 

Prata med din besiktningsperson innan du sätter i gång. Du kan ha rätt till att vi renoverar åt dig. En del renoveringar får du inte göra själv. I listan nedan står både vad och hur du ska göra när du själv renoverar.

Det här får du inte göra

 • Borra i kaklade väggar.
 • Förändra planlösningen, till exempel lägga till eller ta bort väggar.
 • Ändra på fast inredning, till exempel köksskåp.
 • Montera köksfläkt eller installera tvätt- eller diskmaskin själv. Läs mer om tillval i A till Ö.

Tavlor står lutade mot en vägg inomhus

Väggar

Hål i målade/tapetserade väggar

Är hålet pluggat, ta först ut pluggen. Spackla över hålet två gånger. Se till att endast spackla i hålet och inte väggen runt hålen. När spacklet torkat målar du över det med rätt färgnyans. Du får färgkoden av din besiktningsperson. Använd helst en målarsvamp eller liten pensel.

Fläckar på tapet

Mindre fläckar tar du bort genom att gnugga ytan försiktigt med en så kallad ”mirakelsvamp”. Du kan köpa en ”mirakelsvamp” i de flesta matbutiker. Om du inte får bort fläckarna kan du behöva tapetsera eller måla om.

Rivskador på tapet

Tapetsera om hela väggen med rivskador. Du kan använda överbliven tapet från renoveringen eller köpa den tapet som saknas i din lokala färgbutik. Det är också godkänt att måla/tapetsera en fondvägg i neutral färg i rummet.

Dörrar och luckor

Vissa skador på dörrar får du inte fixa själv. Tala med din besiktningsperson. Hur du lagar skadan beror på dörrens material och typ av skada. Du får inte spackla eller måla skåpsluckor och lådfronter i köket. 

Skruva fast lösa handtag och gångjärn.

Golv

Fläckar på golv

Städa/skrubba bort fläckar men inte så hårt att golvet blir förstört. De allra flesta fläckar går bort.

Skador på golv

Vissa skador på golv får du inte fixa själv. Tala med din besiktningsperson. Hur du lagar skadan beror på golvets material och typ av skada. 

Kylskåp och frys

Lådor/dörrfackshylla

Köp nya om de har spruckit eller är trasiga.