Hoppa till huvudinnehåll

För ett bättre Hässleholmen

I vår enkät om boendemiljö, trivsel och uppväxt på Hässleholmen deltog hela 4103 personer. Läs om hur vi använder svaren och hur du kan vara med och forma framtiden!
Bild med texten tusen tack Hässle!

I korthet: För ett bättre Hässleholmen

  • Vi genomförde en stor enkätundersökning hösten 2022
  • 4103 personer svarade på frågor kring boendemiljö, trivsel och uppväxtvillkor
  • Fem fokusområden: Boendet, Området, Kommunikation, Aktiviteter och Trygghet
  • Läs om vad Leylo, Mikael, Sphici, Sofia, Ramadhan, Farida, Zakariya och Björn gör för området och vad Hässle betyder för dem 

Undersökningen

Under hösten 2022 genomförde vi en stor enkätundersökning på Hässleholmen. Den ställde frågor om boendemiljö, trivsel och uppväxtvillkor. Hela 4 103 av 7 200 (2020) hässlebor svarade på enkäten, vilket motsvarar 55 % av alla som bor i området. Av dessa är 3 941 boende på Hässleholmen och 163 personer som arbetar i området.

Fem områden har visat sig vara extra viktiga för de som svarat på enkäten. De är indelade i följande fokusområden: Våra bostäderPå området, Kommunikation, Aktiviteter och Trygghet. Utifrån dessa jobbar vi för att tillsammans skapa det område som många drömmer om. Vi har respekt för att allt inte kan göras på en gång och att saker tar tid, men vi har bestämt oss för att det går. Vi jobbar varje dag med våra hus, och med livet i och mellan husen. Ett jobb vi är mycket stolta över och glada att få göra tillsammans med våra hyresgäster. 

Vi vill rikta ett stort tack till alla er som delade era tankar och drömmar med oss. Era svar ger oss en ovärderlig inblick i vad som är viktigt för just er. Nu fortsätter arbetet att tillsammans utveckla Hässleholmen till en ännu bättre plats att bo och leva på. Det kommer vi aldrig att sluta med.

Översikt över området 
Hässleholmen

Eldsjälar

Det finns några som gör det där lilla extra genom att varje dag engagera sig och skapa trivsel och gemenskap på Hässleholmen. Dem vill vi hylla lite extra – läs deras berättelse! Alla bilder på eldsjälarna är tagna av Mats Alfredsson (hemsida / instagram).

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tusen tack Leylo!

Du är en av alla som vill ge mammor och barn bättre villkor. 

"Jag bor på Hässleholmen och sitter i styrelsen för Iqraföreningen och Hässleholmens ideella paraplyorganisation (HIP). Min dröm är att Hässleholmen ska bli som vilken stadsdel som helst och inte kallas ett utsatt område. För mig är Hässleholmen mitt hem och en trygg plats där jag ser mina barn växa upp. Min favoritplats är lekplatsen, där det finns många möjligheter till olika aktiviteter." 

Tack för allt du gör. Tillsammans skapar vi nya förutsättningar.

Svartvitt porträtt av Leylo, boende på Hässleholmen

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tusen tack Mikael!

Du är en av alla som vill hjälpa andra och göra livet roligare. 

"Jag är uppvuxen på Hässleholmen och har bott på nästan alla gator i området. Nu bor jag på Kapplandsgatan och engagerar mig i Brokyrkan, Ordpalatset och många andra aktiviteter för barn och unga. Min dröm är att Hässleholmen ska vara en plats där människor från olika bakgrunder kan mötas och förstå varandra. För mig är Hässleholmen hemma, fullt av trevliga människor och spännande relationer. En av mina favoritplatser är kullen vid joggingspåret i Bodaskogen."

Tack för allt du gör. Tillsammans skapar vi en omtänksam vardag.

Svartvitt porträtt av Mikael, boende på Hässleholmen

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tusen tack Shpici!

Du är en av alla som vill att barn och unga ska känna sig sedda.

"Sedan jag flyttade hit från Kosovo 2006 har jag varit en del av detta fina område. Jag har arbetat som fritidsledare tidigare och nu som ungdomssamordnare på Hässlehuset. Genom olika aktiviteter och föreningar har jag skapat engagemang och gemenskap hos de unga. Min dröm är att ingen ska behöva ha ekonomiska svårigheter och att alla ska ha möjlighet till ett bättre liv här på Hässleholmen. Min favoritplats är Fjärdingsparken men jag har många fina minnen från fler platser."

Tack för allt du gör. Tillsammans skapar vi förändring.

Svartvitt porträtt av Spichi, boende på Hässleholmen

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tusen tack Sofia!

Du är en av alla som vill bygga broar mellan människor. 

"Jag bor på Norrby men arbetar i receptionen på Hässlehuset. Min dröm är att vara med och skapa ett område där alla känner sig inkluderade och trygga. För mig är Hässleholmen mer än bara en arbetsplats – det är en plats där jag kan göra skillnad varje dag genom att hjälpa människor. Min favoritplats är Hässlehuset, där jag ser människor mötas och skapa gemenskap."

Tack för allt du gör. Tillsammans skapar vi gemenskap.

Svartvitt porträtt av Sofia, boende på Hässleholmen

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tusen tack Ramadhan!

Du är en av alla som vill visa att det går att göra skillnad. 

"Jag bor på Hässleholmen och mitt mål är att göra området tryggare och hjälpa andra att utveckla språk och utbildningsnivå. Genom mitt arbete på mötesplatsen på Hultahuset bjuder jag in till olika aktiviteter och erbjuder stöd och råd till de som behöver det. Min dröm är att Hässleholmen ska vara ett inkluderande och tryggt område där unga kan lyckas i sina studier för att kunna bidra till samhället. Min favoritplats är lekplatsen på Distansgatan, en grön och fin plats för familjer och barn." 

Tack för allt du gör. Tillsammans skapar vi engagemang.

Svartvitt porträtt av Ramadhan, boende på Hässleholmen

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tusen tack Farida!

Du är en av alla som vill att barn och unga ska våga drömma. 

"Jag har bott på Hässleholmen sedan jag kom till Sverige för 11 år sedan. Genom att arrangera aktiviteter för barn och ungdomar hoppas jag att bidra till mer glädje och trygghet. Min dröm är att Hässleholmen ska fortsätta förbättras – mycket har redan blivit bättre jämfört med för 5–8 år sedan, men drömmarna tar aldrig slut och jag vill alltid se ytterligare förbättringar. För mig är Hässleholmen en trygg plats fylld av glädje och kärlek och jag strävar efter att visa att området har mycket mer att erbjuda än vad många kanske tror. Min favoritplats är Hässlehuset, men jag har många andra favoritställen runt om i området." 

Tack för allt du gör. Tillsammans skapar vi framtidstro.

Svartvitt porträtt av Farida, boende på Hässleholmen

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tusen tack Björn!

Du är en av alla som vill engagera sig med själ och hjärta. 

"Jag har bott här sedan 2006 och är nu en del av bogemenskapen Tunnan. Som cirkelledare på snickeriet, aktiv i höns- och odlingskooperativet, och deltagare i trygghetsvandringar är jag glad att vara med och bidra till områdets gemenskap. Min dröm är att Hässleholmen ska tas bort från listan över särskilt utsatta områden. Min favoritplats är hönsgården med odlingslotterna, där jag njuter av morgonkaffet i soluppgången." 

Tack för allt du gör. Tillsammans skapar vi fler förebilder.

Svartvitt porträtt av Björn, boende på Hässleholmen

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tusen tack Zakariya!

Du är en av alla som vill att fler ska känna sig hemma. 

"Jag har bott på Hässleholmen i 15 år och har engagerat mig ideellt genom Hyresgästföreningen och ISTK-centret i 10 år. Min dröm är att göra Hässleholmen tryggare och sammansvetsat, där alla känner sig hemma. För mig betyder området allt – här bor mina nära och kära, och jag har bott här sedan jag var ungdom. Min favoritplats är Hässle Torg, och jag ser fram emot fler samlingsplatser där vi kan bygga gemenskap tillsammans."

Tack för allt du gör. Tillsammans skapar vi trygghet.

Svartvitt porträtt av Zekeria, boende på Hässleholmen

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Vad tycker du?

Berätta för oss vad du tycker! Kanske har du en dröm eller idé som du vill förverkliga? Eller har du förslag på hur vi kan bli ännu bättre? Du kanske är en framtida eldsjäl? Berätta för oss! Vi läser alla förslag som kommer in och återkopplar till de som önskar svar. Dela med dig av dina tankar här.

Gäller dina åsikter en felanmälan för ditt boende så gör du den via Mina sidor

Läs mer

Hela kampanjen hittar du här.

För dig som vill veta mer om enkäten så finns rapporten i sin helhet att ladda ned här.